【YAS 樹洞】同奶奶去旅行係惡夢

0
67
奶奶 旅行 飲食

「有咩好得過做女嗰陣﹖」呢句說話真係金石良言。即使屋企未必係大富大貴,但都有父母愛護,的確係無得比。尤其係前排同老公終於成功上樓,裝修期間返娘家住,完全唔洗做家務,飯來張口,衣來伸手,仲未出嫁嘅女仔係唔會明。

結婚之後同老公二人世界,每個週末都會上奶奶度食飯。稍有距離感嘅相處令我同奶奶關係一路都唔錯,直至最近一次家庭旅行先出現問題。

我哋三個加上姑仔一行四人去沖繩自駕遊,諗住自駕遊可以解決交通上嘅問題,點知原來飲食先係最大問題﹗奶奶嫌燒肉熱氣、又覺得魚生生冷,只係獨孤一味食拉麵。為咗遷就奶奶,基本上我哋餐餐都拉麵炒飯。

由我辛苦計劃嘅行程,奶奶都有唔少怨言,姑仔都知我唔開心,一路上不斷開解我,建議下次可以試吓去泰國,可能食物會啱口味啲。聽到下次兩個字都有啲怯…… 

交通方面,我一開始淨係用google map搵路,原來用中文搵日本餐廳或者景點有時都會搵唔到,搞到奶奶要等,就開始有啲怨言。之後我上網搵,原來有個日本網頁 Mapcode,係日本獨有嘅地圖資料系統,可以搵到目的地嘅mapcode,再將mapcode打落去汽車內置導航系統,再搜尋路線就會準好多,就算地方幾山旮旯」都冇有怕啦!

Mapcode 計劃行程 日本 沖繩自駕遊

日本自駕遊最怕就係語言不通,唔識係當地租車,今次我出發之前就用Tabiral呢個app做好租車嘅所有手續,個介面非常簡單,你只要打租還日期,地點,車款,佢就會有好多選擇俾你揀,就算唔識日文都睇得明,慳番好多時間!

Tabiral:

(按此下載IOS)

(按此下載 Android)

仲有一件大頭蝦嘅事,我竟然買錯咗保險!平時去旅行都買開嗰隻,而今次都唔例外,但係出發咗先發覺原來佢唔保自駕遊,好彩今次冇咩意外發生,唔係嘅話真係得不償失!所以出發前記得睇清楚條款,租車記得買汽車保險啦!

返咗香港之後,有晚去奶奶屋企食飯,奶奶特登煲雞腳湯俾我,佢同我講每去到一個景點姑仔就自己走去玩,都知我拖住佢周圍行辛苦。我突然覺得慚愧……唯有下次再計劃得好啲,出發前做足準備,再挑戰帶奶奶去曼谷﹗

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here