【YAS 媽媽】母乳媽咪出國冇有怕

0
29
母乳 母乳媽媽 泵奶 旅遊

BB出世後冇耐就要重返職場,好彩有屋企人體諒又有同住嘅奶奶幫手湊B,大大減輕返工嘅顧慮,而且工作地方有空間容許泵奶,啱晒我呢位母乳媽媽。

海外泵奶

前排公司突然調派我去澳洲開會,於是就煩惱緊應該要點處理,始終唔想白白浪費自己嘅母乳,正所謂:食得唔好嘥!

於是我就即刻google下睇有無辦法可以將母乳帶返香港,原來有唔少媽咪都會係外遊時帶母乳返屋企,令我信心大增。

泵奶時要注意

除咗一啲基本泵奶用具外,只係需要另外買冰袋冰磚保鮮。媽咪切記要定時泵奶,唔好打亂既定時間表。

開工時將母乳入袋寫好日期時間,然後放入公司雪櫃,放工就用冰袋帶返酒店。記得要預先同酒店溝通,有啲酒店可以託佢哋冰鮮冷藏。

母乳 母乳媽媽 泵奶 旅遊

母乳行李收納

執行李時用毛巾將一舊舊冰同製冷冰磚包好入袋,盡量唔好同衫褲放埋一齊,然後託運返香港。

實測之後,返到屋企打開袋都依然見到係結晒冰,證明個方法真係work!以後各位媽媽要出trip就冇有怕啦!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here