香港失物認領指數|香港人最易喺車唔見嘢?最常見物品非佢莫屬 連單車車轆都會漏低!

0
20

香港人大頭蝦係常事?根據 Uber 的統計,香港為亞太地區健忘城市的第三位!追求快嘅香港人,不小心遺留物品在車上十分常見,甚至會有人留咗成個 Chanel 手袋喺車上!Uber 就整合了 2020 年度「香港失物認領指數」,睇吓你係咪都係大頭蝦嘅一份子。

10 大最常見失物

會留低物品喺車度絕對會經常事,同 2019 年的指數一樣,電話、雨傘同銀包仍然進駐排行榜,你又有冇試過喺交通工具遺失以下物品?

排名物品
第一位電話/相機
第二位背包/手袋
第三位衣物
第四位雨傘
第五位信用卡/卡片套
第六位眼鏡/太陽眼鏡
第七位錢包
第八位耳機
第九位水瓶/保溫瓶
第十位鑰匙 – 包括門匙及車匙
最常用嘅物品,就係最容易漏低嘅物品!

車轆都漏低?
最離奇的交通工具失物

如果只是數最常見的失物,或者大家都非常有共鳴,但原來有人會連單車車轆都漏低喺 Uber!你又試過漏低咩奇怪嘢喺車度呢?

物品
1.枕頭
2.單車車輪
3.寵物疫苗注射紀錄
4.嬰兒車
5.獨角獸形狀的梳子
6.拐杖
7.Estee Lauder 制服
8.Chanel ⋯⋯紙袋
9.母乳儲存袋
10.一塊深藍色的樂高積木
以為細件物品先會唔見?大大個車轆都會漏低。

邊區嘅人最大頭蝦?

某啲指定區域嘅人健忘的乘客特別多,Uber 首先整合了客人最健忘的時間為:星期六的下午 4 時;而最健忘的香港地區的第一位是 —— 油尖旺,其次是中環、灣仔、東九龍、九龍塘。出入呢幾個地區嘅人要尤其注意。

落車時望一望車廂座位,諗一諗有冇放低物品喺車尾廂,或者會令你唔使次次都要搵 Uber 司機拎番失物㗎。

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here