又跌爆螢幕!為何手機螢幕容易跌爛?背後原因原來在於⋯⋯你?

0
110

當你伸手,由口袋裡取出你的手提電話,而你的手機就「呯」的一聲跌在地上了,這個畫面似層相識吧?執番起手提的第一刻,當然是要睇睇有冇爆 MON(螢幕,Monitor)!人人都經歷過手滑將電話跌落地,每次跌手機都唯有祈求唔好爆 mon 兼可以正常繼續用。試看看你身邊的人的手機螢幕,有幾多人的螢幕已經裂開、崩咗?爆 MON 嘅唔只得你一個,究竟點解手機螢幕咁易壞?

手機螢幕
耐用及設計二擇其一

手機用家追求愈來愈巨型的螢幕。

當手提電話用家對手機的追求愈來愈多,不只是功能上的要求,亦要求電話設計美觀!當智能電話科技愈是進步,顧客就會要求更大的螢幕、更薄的設計,但同時又要有比以前進步的功能!結果,為了滿足現代人的要求,手提電話就愈來愈大部,螢幕就愈巨型,結果,令玻璃螢幕更脆弱!

令玻璃螢幕更纖薄其實對手機製造商亦非常困難,所以當你每次跌手機的時候,螢幕的弱點就會增加,最終多次跌手機後就導致爆 MON 了。

那,我要如何保護我的手機螢幕?

01|使用手機保護殼

手機保護殼
揀一個手機保護殼係你鍾意嘅顏色!

這個絕對是最簡單的方法,但大部分人仍然喜歡裸機上陣!買一個手機保護殼,令手機更耐用、用起上嚟又不會變得太重或者更舒服,每日用都不會覺得太不舒適!更重要的是,購買一個手機保護殼,可以好好包裹你的手機螢幕,即使跌落地下都會有手機殼保護,不會直接撞爛個 MON!

02|玻璃螢幕貼(MON貼)

貼螢幕保護貼前記緊要清潔手機表面,不然會黏不穩!

或者你唔想買一個手機保護殼,或者你覺得一個手機外殼不足夠保護你的手機螢幕!如果真的不想為手機增加重量,不如幫手提電話貼一張玻璃螢幕貼,一次過解決所有問題。一張薄薄的螢幕貼可以幫你的電話減輕跌落地下的壓力,吸收所帶來的震動,令螢幕無咁容易跌爛。手機貼是用來防止手機螢幕跌爛,因此手機貼非常脆弱,要多買幾張作替換!

03|為手機買一份保險!

手機螢幕時有跌壞,又唔想用手機殼、又唔想用 MON 貼,只想追求手機的真實觸感,即使有保養期都不會保障自己意外跌爛個 MON。所以唯有,另外幫手機買多個保障,即使跌壞螢幕都可以取回維修費!現在手機隨時都要過萬元一部,想幾年先換一部手機,除了要錫住用之外,有一份手機保險都可以為你取回手機螢幕的維修費!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here